CARROT CAKE
4 biji telur ( diasingkan putih dan kuning)
1 1/4 cawan corn oil atau vegetable oil
140g gula castor
160g brown sugar
1 1/2 cawan carrot (diparut)
1 sk vanilla essence
diayak
250g self raising flour
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh garam
100g walnut - dicincang
1 cup of kelapa parut (optional)
Cara
1. Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua2 jenis) dan carrot. Kacau sebati, masukkan walnut dan akhir sekali masukkan adunan bahan2 kering yg diayak tadi. Kacau perlahan guna senduk kayu.
2. Pukul putih telur sampai betul2 kembang, soft peak (ni penting!) & masukkan dlm adunan kek. Kacau secara kaup balik perlahan2.
3. Bakar pada suhu (preheated oven) 180c selama 45 min.
Frosting
100g butter
250g cream cheese
160g icing sugar ( i guna 3 sudu aje sebab cake terlebih manis)
pukul semua aduan hingga sebati & ringan. Dan boleh dihias di atas kek.
putih telur, di pukul sampai kembang
Cream cheese frosting
Tadaa..oklah utk my level :)
1st time letak dlm cup cake for my dear sister
Gambar credit to illa
Balik rumah after gathering..hubby belikan cake and belanja makan at fatty crab.
4 comments:
Wah ..pedih dah perot aku lapo tgk kek nih!
aku teringat cookies mu hihi
zea..tu ada recipe..try lah buat nanti bw dtg rumah aku pulak :)
zaara..oo cookies yg tak berapa rangup tu, cookies famous amos lagi sedap babe..:)
Post a Comment